0

Your Cart

No products in the cart.
Trinity Farm

Γενετικά τροποποιημένα (Genetically Modified Organisms, GMOs) είναι η λέξη που αναφέρεται σε φυτά και ζώα με αλλαγμένο στο εργαστήριο γενετικό υλικό ώστε να ενσωματωθούν γονίδια από κάποιον άλλο οργανισμό.  Δηλαδή, οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας τη γενετική, αλλάζουν τα γονίδια ενός οργανισμού με σκοπό να του προσδώσουν βελτιωμένες ιδιότητες, όπως για παράδειγμα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ανθεκτικότητα σε ασθένειες, διαφορετικό χρώμα ή γεύση.

Παραδοσιακά, οι αγρότες κρατούσαν τα καλύτερα ζώα τους και τα καλύτερα φυτά τους, δηλαδή τα πιο δυνατά ή αυτά με πιο έντονα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά, για να αυξήσουν τα κοπάδια τους ή για τη σπορά της νέας σοδειάς. Με την εξέλιξη της επιστήμης, άρχισε η προσπάθεια να δημιουργηθούν στο εργαστήριο υβρίδια φυτών με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά, και στα πλαίσια αυτά επιστρατεύτηκε η χρήση χημικών και ακτινοβολίας. Σήμερα λοιπόν υπάρχουν υβρίδια ρυζιού με χαμηλότερες απαιτήσεις σε νερό και υβρίδια σιταριού που δίνουν πολύ μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις. Η γενετική τροποποίηση προχωρά παραπέρα και επεμβαίνει στο γενετικό υλικό εισάγοντας γονίδια που φέρουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.

Παραδείγματα γενετικά τροποποιημένων τροφών:

Το γνωστότερο παράδειγμα είναι το καλαμπόκι Roundup Ready,  μια ποικιλία καλαμποκιού που αναπτύχθηκε από την εταιρία Μονσάντο (Monsanto) και, με την προσθήκη ενός γονιδίου από βακτήριο, είναι ανθεκτικό στο ζιζανιοκτόνο glyphosate. Ετσι, οι αγρότες μπορούν να χρησιμοποιούν περισσότερο από το ζιζανιοκτόνο στις καλλιέργειες τους με καλαμπόκι. Το εντομοκτόνο παράγεται από την Μονσάντο.  Αλλα Roundup Ready είδη που ανέπτυξε η Μονσάντο είναι σόγια, μηδική, βαμβάκι, σόργο. Εκτός από αντοχή στο εντομοκτόνο η εταιρία έχει επίσης τροποποιήσει είδη όπως καλαμπόκι, σόγια, βαμβάκι για αντοχή σε προσβολές από έντομα.

Αλλες εταιρίες έχουν αναπτύξει γενετικά τροποποιημένα ζώα. Για παράδειγμα, ο σολωμός AquAdvantage, που αναπτύχθηκε από την εταιρία AquaBounty Technologies προέκυψε με γενετική τροποποίηση σολωμού του Ατλαντικού Ωκεανού με χρήση γονιδίων από άλλα ψάρια. Ετσι μπορεί να μεγαλώνει με διπλάσια ταχύτητα από τον αρχικό σολωμό του Ατλαντικού. Το τρόφιμο έλαβε έγκριση το 2015 από το USDA για πώληση στην Αμερική.

Η ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων αμφισβητείται. Ενώ οι κατασκευαστές των τροφίμων αυτών υποστηρίζουν ότι είναι ασφαλή, το ίδιο και ορισμένοι κυβερνητικοί φορείς, ομάδες καταναλωτών διαφωνούν συνδέοντας τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα με αλλεργίες και άλλα πιθανά πολύ σοβαρότερα θέματα υγείας.

Ενώ η διαμάχη για τα οφέλη και τους κινδύνους των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων καλά κρατεί, στη συμβατική γεωργία η γενετική τροποποίηση επιτρέπεται, και μελέτες εκτιμούν ότι 70% τουλάχιστον των επεξεργασμένων τροφών που φθάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Ολα τα πιστοποιημένα βιολογικά τρόφιμα ΔΕΝ επιτρέπεται να περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά.

×