0

Your Cart

No products in the cart.
Trinity Farm

Τα δημητριακά περιέχουν ουσιαστικά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

  1. Το άμυλο, αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος του κόκκου, σε ποσοστό 60-75%. Βρίσκεται στο ενδοσπέρμιο.
  2. Η υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεϊνη, σε ποσοστό 7-15%, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε περιεκτικότητα συστατικό. Το φύτρο περιέχει πολλή πρωτεϊνη επίσης (η βρώμη περιέχει τα 6 απαραίτητα αμινοξέα, το ρύζι και τα 8). Βρίσκεται στο ενδοσπέρμιο.
  3. Ακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως στον θρεπτικό ιστό. Το έλαιο του φύτρου αντιστοιχεί περίπου στο 7% του κόκκου.
  4. Τα άλατα βρίσκονται κυρίως στις εξωτερικές στιβάδες. Ανάμεσα σε αυτά είναι άλατα του καλίου που ισχυροποιούν το νευρικό σύστημα και τους ιστούς, και ασβεστίου που είναι απαραίτητα για τα οστά και τα δόντια, καθώς και άλατα του μαγνησίου, απαραίτητο συστατικό για το αίμα και τους ιστούς που πιστεύεται ότι λειτουργούν σαν προστασία ενάντια στον καρκίνο.
  5. Υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος για την απορρόφηση του οξυγόνου, ο ψευδάργυρος για τον σχηματισμό του αίματος και την επούλωση των πληγών, το φθόριο για τη σκλήρυνση του σμάλτου και την καταπολέμηση της τερηδόνας. Επίσης σημαντική είναι και η περιεκτικότητα σε πυριτικό οξύ, που είναι συνήθως υψηλό, έχοντας θετική επίδραση στα οστά, δόντια, μαλλιά και δέρμα, στην ελαστικότητα των ιστών, καθώς και στη δύναμη της συγκέντρωσης. Θρέφει και δυναμώνει τον συνδετικό ιστό, και έχει την ίδια επίδραση σε δέρμα, μαλλιά, νύχια. Η επάρκεια στο οξύ αυτό είναι πολύ σημαντική, ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής.
  6. Οι βιταμίνες επίσης βρίσκονται στις εξωτερικές στιβάδες. Οι πιο σημαντικές – η βιταμίνη Β1 ενισχύει το νευρικό σύστημα και τους ιστούς και διεγείρει τον μεταβολισμό, ενώ η βιταμίνη Β2 βοηθά στην ανανέωση των κυττάρων. Η βιταμίνη Ε ενεργεί σαν αντιοξειδωτικό στις κυταρρικές μεμβράνες και έχει αναζωογονητική δράση. Το φολικό οξύ (βιταμίνη Μ) ενεργοποιεί την ανανέωση του αίματος και των κυττάρων. Το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) προλαμβάνει το στρες. Η νιασίνη (βιταμίνη Β3) είναι ευεργετική για τον μεταβολισμό.
  7. Επιπλέον, οι εξωτερικές στιβάδες παρέχουν περισσότερο από 12% ινών.
  8. Τα περισσότερα στοιχεία των δημητριακών που είναι ωφέλιμα για την υγεία θυσιάζονται κατά τη διάρκεια των προηγμένης τεχνολογίας τεχνικών άλεσης. Για τα αποφλοιωμένα δημητριακά και το αλεύρι, απομακρύνονται οι εξωτερικές στιβάδες και το φύτρο, και είναι ακριβώς εδώ που περιέχονται οι περισσότερες βιταμίνες και άλατα. Μόνο στα προϊόντα ολικής άλεσης διασφαλίζεται η παραμονή αυτών των αναγκαίων συστατικών. Εφόσον τα εντονοκτόνα διαπερνούν τις εξωτερικές στιβάδες του κόκκου και τα χημικά λιπάσματα ‘νοθεύουν’ το περιεχόμενό τους, μόνο τα βιολογικά δημητριακά μπορούν να είναι πλήρως ικανοποιητικά.

Πηγή: Organic & Wholefoods, Naturally delicious cuisine. Culinaria Konemann

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Awesome Work

You May Also Like

×