0

Your Cart

No products in the cart.
Trinity Farm

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Περιοδικό Gourmet

Γράφει η Αγλαϊα Κρεμέζη

Η μυρωδιά του σκόρδου που ψήνεται είναι για μένα ότι πιο ελκυστικό και λαχταριστό αυτήν την εποχή, ιδιαίτερα από τη μέρα που έλαβα μια εξαιρετική πλεξούδα με σκόρδα βιολογικά από τη φάρμα των αδερφών Τσιαντή, στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων. Για το μενού αυτού του μήνα σκέφτηκα πως είναι καιρός να σας περιγράψω κάποια σύνθετα, βασικά πιάτα, που ελπίζω πως θα μείνουν στο ρεπερτόριό σας.

Με το σκορδάτο σουφλέ, αλλά και με το ανεπανάληπτο κοτόπουλο του “Juni cafe” που σας προτείνω, δεν σας δίνω απλώς συνταγές, αλλά και μία ολοκληρωμένη τεχνική, που στην ουσία είναι η βασική ιδέα για να μπορείτε πάνω της να κάνετε πολλές και διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με το κέφι σας και τα υλικά της εποχής…

Σουφλέ με ψητό σκόρδο

ΥΛΙΚΑ
*3 μεγάλα σκόρδα ολόκληρα, και 3 επιπλέον σκελίδες λιωμένες (δείτε σημείωση)

*1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο *2 1/2 φλιτζάνια γάλα πλήρες *1 κρεμμύδι μέτριο, σε φέτες *3 κλωνάρια θυμάρι μεγάλα

*2 φύλλα δάφνη *1 γαρίφαλο ολόκληρο *1/8 κουτ. σούπας κόκκους πιπέρι *7 κουτ. σούπας βούτυρο *1 1/2 κουτ. σούπας αλεσμένο παξιμάδι *5 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις *4 αβγά μεγάλα, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια, και 4 ασπράδια επιπλέον *1 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί Παrmegiano Reggiano *1/4 κουταλιές του γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο *3/4 φλιτζανιού τριμμένη πικάντικη γραβιέρα *αλάτι και πιπέρι *1-2 κουταλιές φύλλα φρέσκο θυμάρι, ή ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

[one_third]
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200oC με τη σχάρα στη μεσαία σκάλα.
Κόψτε περίπου 1/2εκ.  από την κορυφή του κάθε ολόκληρου σκόρδου και βρέξτε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο. Ακουμπήστε τα σκόρδα με το κομμένο μέρος προς τα κάτω σε μεγάλη λαμαρίνα ντυμένη με αλουμινόχαρτο και περιχύσετε το κάθε σκόρδο με 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο. Τυλίξτε με το αλουμινόχαρτο τα σκόρδα μαζί και ψήστε για 50-60 λεπτά, να μαλακώσουν πολύ. Ανοίξτε τα να κρυώσουν και πατήστε για να βγάλετε τη σάρκα από το φλούδι.
Σε μέτρια κατσαρόλα και μέτρια φωτιά βάλτε το γάλα, τα φλούδια από το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα κλωνάρια θυμάρι, τη δάφνη, το γαρύφαλλο και το πιπέρι. Μόλις πάρουν βράση, βγάλτε από τη φωτιά. Αφήστε σκεπασμένο 30
[/one_third]
[one_third]
λεπτά να πάρει γεύση.
Βουτυρώστε ταψί πυρίμαχο στρογγυλό ή οβάλ (περίπου 30 εκ.) και σκορπίστε στον πάτο τα ψίχουλα. Βάλτε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.
Σε μέτρια κατσαρόλα και χαμηλή φωτιά, λιώστε το υπόλοιπο βούτυρο με το αλεύρι και ανακατέψτε διαρκώς για 5 λεπτά, να αφρίσει.
Περάστε το γάλα από κόσκινο και προσθέστε το στο βούτυρο-αλεύρι ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα. Δυναμώστε τη φωτιά και βράστε ανακατεύοντας να δέσει η μπεσαμέλ. Βγάλτε από τη φωτιά και ανακατεύοντας ζωηρά προσθέστε έναν έναν τους κρόκους. Ανακατεύοντας πάντα, προσθέστε τη σάρκα του σκόρδου, την παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και μεταφέρετε σε γαβάθα.
Με ηλεκτρικό μίξερ χτυπήστε τα
[/one_third]
[one_third_last]
ασπράδια με μία πρέζα αλάτι να πάρετε σφιχτή μαρέγκα. Μεταφέρετε το 1/3 από το χτυπημένο ασπράδι στη γαβάθα με τη μπεσαμέλ. Προσθέστε τη γραβιέρα και το υπόλοιπο ασπράδι, ανακατεύοντας βαθιά και αλαφρά με σπάτουλα. Μεταφέρετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και στρώστε την επιφάνεια. Αν θέλετε, πασπαλίστε με φύλλα θυμάρι ή κρεμμυδάκι.
Ψήστε 20-25 λεπτά στους 200oC μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει από πάνω. Σερβίρετε αμέσως.
——————————————-
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παραγγείλτε τα εξαιρετικά βιολογικά σκόρδα από το Αγρόκτημα Τσιαντή.
www.thetrinityfarm.gr
[/one_third_last]

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Awesome Work

You May Also Like

×