0

Your Cart

No products in the cart.
Trinity Farm

Πολλές συζητήσεις γίνονται σχετικά με τα βιολογικά τρόφιμα. Ας δούμε μερικά θέματα που απασχολούν τον προβληματισμένο καταναλωτή. Μάθετε γιατί τα βιολογικά τρόφιμα είναι καλύτερα για σας… και για το περιβάλλον. Δείτε επιγραμματικά παρακάτω

1. Είναι τα βιολογικά τρόφιμα πιο υγιεινά;
2. Τα εντομοκτόνα δεν είναι και τόσο επιβλαβή
3. Τα βιολογικά τρόφιμα είναι ακριβά
4. Τα τρόφιμα που ονομάζονται ‘φυσικά’, ‘ελευθέρας βοσκής’, ‘τοπικά’ είναι εξίσου καλά με τα βιολογικά τρόφιμα
5. Η βιολογική γεωργία δεν μπορεί να θρέψει τον κόσμο
6. Τα βιολογικά τρόφιμα δεν έχουν καλύτερη γεύση
7. Τα βιολογικά δεν είναι φιλικά για το περιβάλλον
8. Τα βιολογικά είναι απλά τέχνασμα του μάρκετινγκ

  1. Είναι τα βιολογικά τρόφιμα πιο υγιεινά;

Ερευνες δείχνουν ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι περισσότερο θρεπτικά από τα συμβατικά, άλλες πάλι υποστηρίζουν το αντίθετο. Ομως είναι πραγματικά μόνο αυτό που έχει σημασία? Τι γίνεται με την περιεκτικότητα σε εντομοκτόνα? Καταρχήν τι είναι τα εντομοκτόνα? Τα εντομοκτόνα είναι δηλητήρια που χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν έντομα, μεγαλύτερα ζώα, ζιζάνια κλπ. Αρα η ερώτηση πρέπει να τροποποιηθεί και να διερωτηθεί κάποιος αν προτιμά να περιλαμβάνει η διατροφή του δηλητήρια ή όχι.

  1. Τα εντομοκτόνα δεν είναι και τόσο επιβλαβή

Πολλά εντομοκτόνα απορροφώνται από το σώμα μας με τέτοιον τρόπο ώστε ακόμα και μετά τη χώνεψη της τροφής παραμένουν στο σώμα μας και η περιεκτικότητά τους μέσα σε αυτό αυξάνεται με τον χρόνο. Ειδικά τα οργανοχλωρίδια (organochlorine pesticides). Για παράδειγμα για το DDT που όλοι πίστευαν ότι είναι ασφαλές απαγορεύτηκε η χρήση του το 1972 γιατί θεωρήθηκε επικίνδυνο. Παρόλα αυτά είναι τόσο ισχυρό δηλητήριο που εξακολουθεί να ανιχνεύεται ακόμα και σήμερα, ακόμα και σε ανθρώπους που γεννήθηκαν μετά την απαγόρευσή του! Τα εντομοκτόνα σχετίζονται με πολλά θέματα υγείας στον άνθρωπο. Επιπλέον, τέτοια εντομοκτόνα εξακολουθούν να ανιχνεύονται και στη φύση, το νερό, το χώμα, προκαλώντας περιβαλλοντική μόλυνση πέρα από το γεγονός ότι είναι επίσης επικίνδυνα για τα φυτά, τα δένδρα, τα ζώα.

  1. Τα βιολογικά τρόφιμα είναι ακριβά

Ο ισχυρισμός ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι ακριβά, όταν σταθεί μόνος του είναι γενικά σωστός. Πόσοι άνθρωποι όμως αναλογίζονται για τα ‘κρυφά’ κόστη των συμβατικών τροφίμων, για παράδειγμα το κόστος για την υγεία και για το περιβάλλον που προκύπτει από τη χρήση των εντομοκτόνων? Και όμως, υπάρχουν τρόποι να μπουν τα βιολογικά τρόφιμα στο τραπέζι μας χωρίς υπερβολικό κόστος (δείτε το σχετικό άρθρο επόμενη ανάρτηση).

  1. Τα τρόφιμα που ονομάζονται ‘φυσικά’, ‘ελευθέρας βοσκής’, ‘τοπικά’ είναι εξίσου καλά με τα βιολογικά τρόφιμα

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορεί κάποιος να νοιώθει ότι μειώνει το κόστος της διατροφής του ενώ συγχρόνως τρέφεται ‘σωστά’ όταν επιλέγει άλλες ‘ετικέτες’ όπως ‘ελευθέρας βοσκής’, ΄φυσικό’, ΄τοπικό’. Αυτές οι επισημάνσεις πολλές φορές δεν σημαίνουν τίποτα!. Τα βιολογικά προϊόντα που πρέπει να φέρουν το σχετικό σήμα πρέπει να παράγονται με βάση αυστηρούς κανόνες. Οι άλλοι ισχυρισμοί που προαναφέρθηκαν δεν υπόκεινται στους ίδιους κανόνες ή δεν υπόκεινται σε κανόνες παρά μόνον σε αυτούς που κρίνει ο παραγωγός τους! Αρα πρέπει ΠΑΝΤΑ να αναζητούμε το ειδικό σήμα που φέρουν τα βιολογικά προϊόντα στην ετικέτα τους. Αυτό είναι που εμπνέει εμπιστοσύνη για τον τρόπο παραγωγής του προϊόντος.

  1. Η βιολογική γεωργία δεν μπορεί να θρέψει τον κόσμο

Μια κλασική ερώτηση είναι ότι τα βιολογικά τρόφιμα δεν μπορούν να θρέψουν τον κόσμο και προορίζονται μόνο για μια ελίτ ανθρώπων εξαιτίας του χρόνου που απαιτείται για την παραγωγή τους και του κόστους αγοράς. Ομως μακρόχρονες μελέτες (Iowa State UniversityRodale Institute’s The Farming Systems Trial) δείχνουν ότι η βιολογική γεωργία μπορεί να πετύχει αποδόσεις αντίστοιχες με αυτές της συμβατικής, ταυτόχρονα βελτιώνοντας την ποιότητα του εδάφους με την πάροδο του χρόνου ενώ ωφελεί το περιβάλλον.

Επιπλέον, ας αναλογιστούμε τη σπατάλη στα τρόφιμα όταν αυτά δεν είναι εμφανίσιμα ή όταν ψωνίζουμε περισσότερα από όσα νομίζουμε ότι θα καταναλώσουμε. Ακόμα, έχουμε αναλογιστεί ότι ένα προϊόν θρεπτικό μπορεί να φέρει τον κορεσμό και να καλύψει την πείνα μας σε μικρότερη ποσότητα?

  1. Τα βιολογικά τρόφιμα δεν έχουν καλύτερη γεύση

Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα βιολογικά τρόφιμα ΔΕΝ έχουν καλύτερη γεύση από τα συμβατικά. Αυτό μπορεί να είναι αφενός υποκειμενικό, να σχετίζεται με τις προτιμήσεις του καθενός και αφετέρου, πραγματικά μπορεί να ισχύει για τρόφιμα που ταξιδεύουν μέρες για να φτάσουν στον καταναλωτή, για παράδειγμα φρούτα και λαχανικά που έρχονται από μακρινές, εξωτικές χώρες.

  1. Τα βιολογικά δεν είναι φιλικά για το περιβάλλον

Τα βιολογικά τρόφιμα είναι γενικά φιλικά προς το περιβάλλον καθώς για την παραγωγή τους πρέπει να ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες που σχετίζονται με το περιβάλλον.

  1. Τα βιολογικά είναι απλά τέχνασματου μάρκετινγκ

Τα βιολογικά τρόφιμα παράγονται με βάση πρότυπα συγκεκριμένα και αυστηρά με σκοπό την ασφάλεια των τροφίμων, τη βιωσιμότητα και τη βιοποικιλότητα. Δεν πρόκειται σε καμμία περίπτωση για κάποιο τέχνασμα που στοχεύει στην εξαπάτηση του καταναλωτή ώστε να αναγκασθεί να ξοδέψει περισσότερα χρήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Awesome Work

You May Also Like

×